ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΑΤΥΡΑΣ

αρχαιολογική ορειβασία

Αύριο, 19 Αυγούστου, θα ανεβούμε και θα περιηγηθούμε στα ΚΤΙΣΜΑΤΑ.
Τα “Κτίσματα” είναι, ο ένας απο τους δύο επίσημα κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Εράτυρας. Οχυρό με τριπλό τείχος, σημαντικό κάποτε, η δημιουργία του οποίου χάνεται στην αχλύ του μύθου και της ιστορίας, σίγουρα πρίν το 700 π.Χ. Ξέρουμε λίγα, υποθέτουμε πολλά.

Αναχώρηση 6:30 π.μ. απο την Πλατεία της Εράτυρας (να μή μας πιάσει ο ήλιος). Θα ανηφορίσουμε το Προσήλιο μέχρι το γκιρίζι (τσιμεντένιο αυλάκι) και μετά θα ακολουθήσουμε μια σχεδόν οριζόντια διαδρομή μέχρι την άκρη του βουνού, όπου υπάρχουν τα Κτίσματα. (Διάρκεια διαδρομής μιάμιση ώρα). Θα δούμε τα ορατά υπολείμματα των τειχών, τον πύργο και την βυζαντινή δεξαμενή, αλλά σίγουρα την υπέροχη θέα απο κάτω μας ενός μεγάλου μέρους της κοιλάδας του Μύριχου και του Αλιάκμονα. Θα υπάρχει ενημέρωση για ό,τι βλέπουμε, για όσα γνωρίζουμε απο τους ιστορικούς και για όσα μυθολογούνται. Η επιστροφή απο τον ίδιο δρόμο. Εκτιμούμε ότι θα επιστρέψουμε στην Εράτυρα κατα τις 11 με 12 μ.

Οπωσδήποτε μαζί σας καπέλο, νερό και στοιχειώδη τροφή. (Υποθέτουμε ότι το κινητό-φωτογραφική δέν λείπει απο κανέναν). Προαιρετικά ορειβατικές ράβδους ή γκλίτσες και διόπτρες. Μήν γελαστείτε απο την πρωινή δροσιά. Στο πετρώδες βουνό ο ήλιος είναι ανελέητος και δεν υπάρχει σκιά ούτε για δείγμα.

Σας περιμένουμε ελπίζοντας να αποζημιωθούμε όλοι για τον κόπο της ανάβασης.
πληροφορίες: Γ. Βάρκας, 697 499 9655