Η Ένωση Ερατυραίων Θεσσαλονίκης «Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ» ιδρύθηκε στις 19 Μαρτίου 1939 σε Γενική Συνέλευση Ερατυραίων, που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό, αφού διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης μιας «Εστίας» συσπείρωσης των Ερατυραίων της Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστές αυτού του λαμπρού σωματείου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι: Αναστ. Τζιώτζος, Παναγ. Τσολέκας, Νικόλ. Δίτσιος, Αθ. Ζαρκοδήμος, Δημ. Βάμβα, Παν. Στάμος, Αθ. Μακρής, Θ. Καραμήτσος και αδελφοί του. Ακολούθησαν και άλλοι, όπως οι: Γεώργ. Λαζαρίδης, Βασ. Μπεκιάρης, Αθ, Γιουμπλιάκης κ.ά.

Πολύμορφη και πολύπλευρη είναι η δραστηριότητα του Συλλόγου, που θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο κατευθύνσεις, δηλ. σε ενέργειες και δραστηριότητες που τείνουν στον εξωρα’ίσμό και την ανάπτυξη της γενέτειρας, της Εράτυρας, και σε δραστηριότητες που αφορούν τους Ερατυραίους στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία: Η Ένωση έπαιξε ρόλο ουσιαστικό στη δημιουργία του ξενώνα, ενίσχυσε την ανέγερση του κωδωνοστασίου, ενίσχυσε την τακτοποίηση του κεντρικού πάρκου τουχωριού, έλαβε μέρος στον εξωρα’ίσμό της αυλής της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου) καιστην κατασκευή στασιδίων, ενίσχυσε μαθητές που είχαν ανάγκη, ενίσχυσε συσσίτια, κατασκεύασε ήεπισκεύασε μικρά έργα στο σχολείο, οργάνωσε λαογραφικές εκδηλώσεις, ενίσχυσε το καρναβάλι τηςΕράτυρας, συνεργάστηκε στην έκδοση των εφημερίδων «Η Σέλιτσα» και «Εφημερίδα της Εράτυρας», βοήθησε άπορους σπουδαστές, παρέστη σε υποδοχή Ερατυραίων από την Αμερική κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη:
Επέτυχε την αγορά στέγης, στην οδό Αγίου Δημητρίου 42, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ένωσης.
Πραγματοποιεί διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές, χοροεσπερίδες, συγκεντρώσεις γυναικών ,οργανώνει ομιλίες, διαλέξεις με θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη κ.ά.

Οργάνωσε βιβλιοθήκη με πολλούς τόμους βιβλίων.

Τέλος, έχει πραγματοποιήσει οχτώ (8) εκδόσεις βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Η Εράτυρα», του Αθ, Γιομπλιάκη, «Ένωση Ερατυραίων – 50 χρόνια ζωής, 1939-1989», «Μητρώο Ερατυραίων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης», «Λαογραφικό Εράτυρας» του Ιωάννη Νασιόπουλου.