Σε μια προσπάθεια ανάδειξης αλλά και διαιώνισης του λαογραφικού μας πλούτου καταφέραμε με τη βοήθεια των κατοίκων (δωρεές) να δημιουργήσουμε το Λαογραφικό Μουσείο της Εράτυρας.
Στην άνω πλατεία (Παζάρι) στο αρχοντικό χασιώτη εκθέτουμε τον τρόπο ζωής, τους επαγγελματικούς δρόμους, την ιστορία, την τέχνη όλα τα στοιχεία που προάγουν τη λαογραφία μας.
Το νέο κτίριο αποτελείται από τρία επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί χώροι αποθήκευσης και έκθεσης αντικειμένων που μαρτυρούν τις ασχολίες (Κυρίως αγροτικές) και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Τα μουσειακά αντικείμενα έντυσαν το κτήριο κατά τέτοιο τρόπο που σήμερα βλέπουμε ένα σπίτι στρωμένο και εξοπλισμένο έτσι όπως λειτουργούσε πριν από 2- 3 αιώνες.
Οι επισκέπτες στο μουσείο μπορούν να αντιληφθούν τη ζωή και την τέχνη που ανθούσε στην Εράτυρα. Φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα, συμπληρώνουν τη συνοπτική εικόνα μιας ζωής που χάθηκε ανεπιστρεπτί. Εκθέτονται στρωσίδια των οντάδων (δωματίων), υφαντά δείγματα της λαϊκής τέχνης ( χειροποίητα κεντήματα και πλεκτά) και εντυπωσιακές φορεσιές προ Όθωνος, εξαίρετα δείγματα της αξιοσύνης των γυναικών της Εράτυρας.
Στον όροφο του Μουσείου, στον δεξιό οντά(δωμάτιο) υπάρχουν νομίσματα κοπής της ενώσεως Ερατυραίων προ ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους καθώς και όπλα της εποχής εκείνης.
Το λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί έπειτα από συνεννόηση με τον Λαογραφικό Σύλλογο Εράτυρας.