Ψηφιακή Εκπαίδευση

ΤΣΙΜΠΛΙΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Η πανδημία του κορονοϊού ανατάραξε συθέμελα τις ζωές μας. Αβεβαιότητα για την υγεία μας, για τις δουλειές μας, για το αύριο.

Πρωταρχικός σκοπός αυτής της προσπάθειας με το ψηφιακό περιοδικό είναι να φέρει ένα βήμα πιο κοντά τους κατοίκους της Εράτυρας με όλους τους απόδημους Ερατυρείς, όπου και αν βρίσκονται… Την παγκόσμια κοινότητα της Εράτυρας.

Μαζί με την διαδικτυακή χορωδία που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες και αγκαλιάστηκε με τεράστια αγάπη από τους συμμετέχοντες, προσπαθούμε μέσα από κάποιες ενέργειες να αναδείξουμε τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας, να ενώσουμε τους ανθρώπους και να αναδείξουμε το όνομα της Εράτυρας.

Ο πληθυσμός της Εράτυρας φθίνει τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς ως συνέπεια της βιομηχανικής αστικοποίησης και των λανθασμένων πολιτικών της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Ίσως η κατάσταση να μην έχει αναστρέψιμη πορεία και το χωριό να οδηγείται στην πληθυσμιακή εξαφάνιση με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό που μπορώ να υποστηρίξω είναι ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν πολλές ενέργειες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και όσους έχουν την Εράτυρα απλά σαν τόπο διακοπών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις παραδόσεις και να γιορτάζουμε τα ήθη και έθιμα μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε και να προωθούμε τις νέες τεχνολογίες. Οι χώρες και οι περιοχές που δεν αγκαλιάζουν την τεχνολογία και την καινοτομία θα “εξατμιστούν”. Χώρες και περιοχές που ενσωμάτωσαν την τεχνολογία στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην υγεία, στην παιδεία κτλ, είδαν μια τεράστια ανάκαμψη στην οικονομία τους αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Θα παραθέσω μερικές συγκεκριμένες προτάσεις ιδέες για την Εράτυρα που έχουν σχέση με την τεχνολογία.

Παιδεία: Έγινε μεγάλος αγώνας για τη διατήρηση του σχολείου ( Γυμνασίου – Λυκείου ) στην Εράτυρα τα προηγούμενα χρόνια. Αγώνας που δυστυχώς χάθηκε η μάχη. Σαφώς και θα προτιμούσα να λειτουργεί στην Εράτυρα το σχολείο αλλά αυτό που θεωρώ σημαντικότερο όλων, πέρα από την τοποθεσία, είναι το τι γράμματα μαθαίνει στους μαθητές αυτό το σχολείο είτε είναι στη Σιάτιστα είτε στη Γαλατινή είτε στο Καλονέρι. Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας ( PISA ) δείχνουν ότι το Ελληνικό δημόσιο σχολείο έχει πρόβλημα και βγάζει “ξινό κρασί” ( 42η θέση σε 77 χώρες ). Θα ήθελα να γίνει αγώνας από την τοπική κοινωνία και τον σύλλογο γονέων, ώστε αυτό το σχολείο της περιοχής να παρέχει τα καλύτερα εφόδια και εξοπλισμό σε καθηγητές και μαθητές, ώστε να μπορούν να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να διδάξουν και για να μάθουν αντίστοιχα. Να πιέσουν για σύγχρονους υπολογιστές, για μαθήματα ρομποτικής, για μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης, για ξένες γλώσσες, για επισκέψεις σε επιχειρήσεις και συνεργασία με αυτές. Σε πολλούς νέους που ρώτησα: “Γιατί φύγατε από το χωριό”, η απάντηση ήταν: “Για να πάνε τα παιδιά μας σε ένα σωστό σχολείο”. Ένα σχολείο πρότυπο στην περιοχή, που ο Δήμος και η τοπική κοινωνία θα έδινε ό,τι καλύτερο είχε, θα μπορούσε να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. (Συγχαρητήρια σε όσους καθηγητές προσπαθούν να εισάγουν τις νέες τεχνολογίες στην περιοχή μας και στην πολύ αξιέπαινη προσπάθεια του προέδρου μας, που ξεκίνησε ήδη από πέρυσι τα καλοκαιρινά μαθήματα ρομποτικής στο χωριό).

Νεολαία: Μια αίθουσα νεολαίας στην Εράτυρα με τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε οι νέοι να μπορούν να παίζουν και να εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες. Playstation, Χbox και άλλες κονσόλες με παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κάσκες εικονικής πραγματικότητας, 3D εκτυπωτές, ρομποτάκια, υπολογιστές, drone. Μια αίθουσα, που κάθε παιδί της πόλης θα ζήλευε. Μια αίθουσα που θα έφερνε πιο κοντά τους νέους στην τεχνολογία και θα τους βοηθούσε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις από πιο μικροί.

Επαγγελματίες: Ο τόπος της Εράτυρας παράγει προϊόντα υψηλής αξίας. Κρέας, μέλι, γλυκά, φρούτα, χειροποίητα ζυμαρικά κτλ. Να βοηθήσουμε τους νεότερους, που ξεκινάνε ή συνεχίζουν τις επιχειρήσεις των γονιών τους, πώς να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Να ξεφύγουμε από την στενή προώθηση των προϊόντων στην γύρω περιοχή και να ανοίξουμε τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Να τους διδάξουμε πώς μπορούν να φτιάξουν μια όμορφη συσκευασία, ένα “δυνατό” όνομα, πώς να το προωθήσουν και να το πουλήσουν μέσω των Ιστοσελίδων, Facebook, Instagram κτλ και να καρπωθούν την υπεραξία που δημιουργείται. Όσοι το τόλμησαν στο παρελθόν μεθοδικά, πλέον είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό έξτρα εισόδημα. Ο Δήμος και η Κοινότητα πρέπει να βοηθήσουν όσο μπορούν στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που επιζητούν διέξοδο.

Προτείνεται επίσης η εισαγωγή αισθητήρων (IOT) σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, μέσω πιλοτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Αισθητήρες που μπορούν να προβλέψουν, να δώσουν λύσεις, να βοηθήσουν στην ποιότητα του προϊόντος και να δώσουν σημαντικό κέρδος στον παραγωγό. Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται ΕΝΑΣ να κάνει την αρχή. Με το που θα εμφανιστούν τα οφέλη θα ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι, που συνήθως είναι διστακτικοί και δύσπιστοι με τις νέες τεχνολογίες.

Συνταξιούχοι: Μου κάνει θετική εντύπωση πόσοι πολλοί ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με περίσσεια άνεση. Γράφουν και σχολιάζουν στο Facebook, ψάχνουν συνταγές και τραγούδια στο Youtube, κ.α. Εφόσον μπορούν να κάνουν τα παραπάνω, έχω την πεποίθηση ότι μπορούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς τους μέσω τάμπλετ, να πάρουν την συνταγογράφηση από το γιατρό απευθείας, να στείλουν ένα μήνυμα στην κοινότητα, να κάνουν βιντεοκλήση με τα εγγόνια στην ξενιτιά και άλλα πολλά χρήσιμα. Χρειάζονται λίγο βοήθεια μόνο, ώστε να φύγει ο φόβος του αγνώστου. Να μεριμνήσει ο Δήμος για απλά μαθήματα, που θα βοηθούν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να εξοικειωθούν με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, να βοηθήσει ο Δήμος ώστε κάθε σπίτι να έχει ένα τάμπλετ ή λάπτοπ, ακόμη και όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν απώτερο στόχο την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικότερα αυτό σημαίνει ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, σε δημόσιες συζητήσεις και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην προαγωγή του εθελοντισμού, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σε συνδυασμό με έναν τόπο που έχει ασφάλεια, καθαρό νερό και αέρα, βουνά και πεδιάδα, πρόσβαση στην Εγνατία οδό, πλούσια πολιτιστική παράδοση, αθλητικές εγκαταστάσεις, φθηνό κόστος ζωής, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο αύριο.