Τη νύχτα της παραμονής πρωτοχρονιάς αρχίζει το τελευταίο εορταστικό πανηγύρι που θα ξεπροβοδίσει το χρόνο και θα δώσει το σύνθημα για την έλευση του καινούργιου αλλα και την έναρξη των Μπουμπουσαριων .

Από βραδύς ξανά όλο το χωριό λάμπει από φώτα και χαρούμενες φωνές που ξεχύνονται στους από τις γειτονίες στους δρόμους και συναντώνται στην κεντρική πλατεία. Η ψησταριές έχουν ανάψει , το κρασί ρέει άφθονο και τα όργανα έχουν δώσει το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής. Κοντά στο χορό και στο τραγούδι είναι και το χιούμορ .

Το ιδιαίτερο στοιχείο της γιορτής στις μέρες μας είναι ότι όλοι μεταμφιέζονται ο καθένας με το δικό του τρόπο και ρούχο προσπαθώντας να μην τον αναγνωρίσει ο άλλος . Η σάτιρα δίνει έναν πιο χαρούμενο τόνο στη βραδιά που συνεχίζει ως τις πρωινές ώρες στα σπίτια και τις καφετέρειες του χωριού.

Σουρβα η λεξη προερχεται απο το Iησουρβα συνθετη λεξη απο Iησους+ρβα [στα Eβραικα σημαινει βαπτιση ] ειναι η λεξη παραινεση ωστε το νεοβαπτιζομενο παιδι να παρει το ονομα του ιησου ,ιησουρβα και με το χρονο κατεληξε σε σουρβα ,η λεξη ειναι πολυ παλια και εβραικη και η βαπτιση γινοτανε 8 μερες μετα την γενηση συμφωνα με τα εθιμα των Eβραιων.

 

 Φωτογραφίες Γιάννης Διαμαντόπουλος

 

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΑΤΥΡΑ ΣΟΥΡΒΑ 2012 – DVD Γ. ΣΙΑΠΕΡΑ – Δ. ΤΣΟΛΑΚΗ

 

 

ΣΟΥΡΒΑ 2008