Αρχική Άρθρα Φωτοτοπίο: για μιά αισθητική αναβάθμιση του πάρκου ανεμογεννητριών του Σινιάτσικου

Φωτοτοπίο: για μιά αισθητική αναβάθμιση του πάρκου ανεμογεννητριών του Σινιάτσικου

Φωτοτοπίο: για μια αισθητική αναβάθμιση του πάρκου ανεμογεννητριών του Σινιάτσικου

ΠΗΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η αισθητική τοπίου στο Σινάτσικο άλλαξε δραστικά, ας είναι καλά οι ανεμογεννήτριες, που θα μείνουν για πολλά χρόνια να τρυπούν τον ορίζοντα. Άλλοι ενοχλούνται (πχ εγώ), λίγοι μπορεί να ενθουσιάζονται, οι πολλοί μάλλον αδιαφορούν, ίσως τους φθάνουν τα αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία (που δεν ξέρω ποια είναι, ούτε αν θα έρθουν, ούτε κάποιος φρόντισε να μας ενημερώσει). 

Ήδη τέτοια έργα έχουν αλλοιώσει τοπία στην νότια Ισπανία. Και έπεται συνέχεια σε όλη την Δ. Μακεδονία, όπου μάλλον θα υπάρξουν μεγάλα αιολικά και ηλιακά πάρκα. Δεν ξέρω αν προβλέπεται μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου (πόσο μάλλον αισθητικής) στην χωροταξία τέτοιων τεράστιων έργων που θα γεμίσουν την Ελλάδα και θα είναι ορατά από τουλάχιστον δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό όμως είναι θέμα των αρμόδιων υπουργείων και δεν βλέπω να είναι στις προτεραιότητές τους. Υπάρχει μια μικρή βιβλιογραφία στην Ελλάδα (με πρώτο κάποιο άρθρο της Καθημερινής το 2009, απ όσο είδα πρόχειρα). Διεθνώς γίνονται κάποιες προσπάθειες να αναδείξουν μια νέα πρωτοπόρα αισθητική τέτοιων εγκαταστάσεων (πχ., το έργο Aero arts, https://artwork.earth/en/kunstwerk/aero-art/), αλλά απαιτούν συνεργασία των κατασκευαστών ανεμογεννητριών, που προτιμούν το άσπρο (μάλλον τους έρχεται φθηνότερο ή δεν σκέφθηκαν καν το θέμα).

Μιας και οι ανεμογεννήτριες στο Σινάτσικο, μπορεί κάτι να γίνει, που, αν είναι δυνατόν, να μετατρέψει το πρόβλημα της αισθητικής σε ευκαιρία; Για μένα ναι. Ένα συμπληρωματικό σχετικά μικρό έργο αρχιτεκτονικής τοπίου/αισθητικής (πχ με κατάλληλα φθηνά έργα νυχτερινού φωτισμού για κάποια ώρα κάθε βράδυ), θα μπορούσε να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα πρωτοποριακής αισθητικής φωτοτοπίο (light show), αντίστοιχο με αυτό που βλέπεις σε πολύ πλούσιες περιοχές (πχ. Hong Kong). 

Και γιατί να ξοδευτούν λεφτά για κάτι τέτοιο; Διότι θα είναι διεθνής πρωτοτυπία και θα βάλει την περιοχή στο διεθνή χάρτη, αν γίνει σωστά. Διότι θα φέρει πόρους, αν η τεχνολογία χρηματοδοτηθεί από την ΕΚ και αναπτυχθεί τοπικά, με κατάλληλες δράσεις έρευνας/ανάπτυξης και εκπαίδευσης (άδεια κτίρια έχουμε άφθονα). Διότι θα φέρει επισκέπτες, αν συνοδευτεί από κατάλληλες παρεμβάσεις στην πλατεία της Εράτυρας (πχ light/sound show), ώστε να ευλογήσουμε και τον τόπο μας.