Τσελιάμπινσκ Ρωσία

ΤΣΙΟΠΛΙΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Αγαπητοί πατριώτες σας στέλνω την καλημέρα μου από την πόλη Τσελιάμπινσκ. Μια πόλη που βρίσκεται στα Ουράλια όρη χτισμένη στα σύνορα Ευρώπης – Ασίας. Μια πόλη ηλικίας 280 ετών με πληθυσμό πάνω από 1,300,000 με έντονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Ο νομός μας είναι ο 7ος στη Ρωσία αυτοδιοικούμενους με εκλεγμένο κυβερνήτη, με υπουργεία τοπικά, ανεξάρτητες διοικητικές και εκτελεστικές αρχές που υπάγονται στην κεντρική εξουσία στην Μόσχα. Εδώ κατοικούν διάφορες εθνικότητες όπως Ρώσοι, Τατάροι, Μπασκοίριοι, Εβραίοι, Ινδοί, Ουζμπέκοι, Νταγκεστανοί, Τσετσένοι Αφρικανοί, Ευρωπαίοι. Υπάρχουν και λειτουργούν εκκλησίες από όλες τις θρησκείες και δόγματα. Υπάρχουν πανεπιστήμια, σχολές, ακαδημίες.

Σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικές και το επενδυτικό κλίμα καλό. Η πόλη είναι ήσυχη, τηρούνται οι νόμοι και είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη, ευρωπαϊκή θα έλεγα.

Εδώ στην πόλη μας στη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου κατασκευαζόταν τα τεθωρακισμένα άρματα του κόκκινου στρατού. Ο παππούς της γυναίκας μου ήταν από τους κορυφαίους μηχανικούς τους. Αυτοδίδακτος. Για αυτό το λόγο και η πόλη ονομαζόταν τότε τанкоград (η πόλη των τανκς ) όπως καταλαβαίνεται εδώ υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, εργοστάσια, τεχνίτες για την παραγωγή διάφορων ειδών μεταλλεύματος, κάτι που αποτελεί και το βασικό κορμό της οικονομίας.

Εδώ πριν από 21 χρόνια συνάντησα και άλλους Έλληνες οι οποίοι από τους προγονούς τους που ζούσαν στη μαύρη θάλασσα στην Τραπεζούντα εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους τότε στην γενοκτονία του 1921 και μετακόμισαν στην σοσιαλιστική τότε δημοκρατία της Γεωργίας. Μετά εκδιώχθηκαν από τον σύντροφο Στάλιν και στάλθηκαν σε απομονωμένες περιοχές στην Σιβηρία κατά εκατοντάδες. Ομάδες δημιούργησαν ομοιογενής κοινωνίες με κλειστά ήθη και έθιμα, διατήρησαν τα πανάρχαια Ελληνικά ονόματα και δοξασίες (το όνομα Όμηρος, Οδυσσέας, Ηρακλής εδώ προς μεγάλη μου έκπληξη το συνάντησα. 4000χιλ. μακριά από την Ελλάδα υπάρχουν ακόμα Έλληνες που χωρίς παιδεία, μόνοι τους, αβοήθητοι επέζησαν των διωγμών αλλά διακηρύττουν με θάρρος την Ελληνική καταγωγή τους! Η γλώσσα τους είναι ένα κράμα Τουρκικών, Γεωργιανών, Ρωσικών και Ελληνικών λέξεων. Γενικά στη περιοχή ζούνε περίπου τις 400 οικογένειες. Ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά όλοι με την εξόρυξη και επεξεργασία και εμπορία μάρμαρου – πέτρας. Φιλήσυχοι, οικογενειάρχες, γλεντζέδες, πατριώτες. Ακούν – μιλούν για Ελλάδα και γλυκαίνει η όψη τους. Τώρα ετοιμάζουμε και σύλλογο.

Αγαπητοί μου γονείς, αγαπητή μου αδελφούλα, συγγενείς και φίλοι, συγχωριανοί από εμένα και την μεγάλη μου οικογένεια σας εύχομαι, υγειά ,όχι πανικό και υπευθυνότητα για να είμαστε όλοι μας γεροί να ανταμωνόμαστε! Να είστε καλά, χαρά αισιοδοξία ..καλή αντάμωση!!!

Με εκτίμηση

Ηλίας Τσιοπλιάκης