Η ηλεκτρονική Ιστορία της Εράτυρας.
Του Γιώργου Κ. Βάρκα.
Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση της ιστορικής βιβλιοθήκης της Εράτυρας. Όλα τα ιστορικά κείμενα που είναι γνωστά και φωτίζουν τις πτυχές και τις στιγμές της ιστορίας της Εράτυρας ύστερα από ψηφιακή επεξεργασία έχουν διασωθεί και αποθηκευτεί ηλεκτρονικά. Πιο απλά, όλα αυτά τα ιστορικά έγγραφα «φωτογραφήθηκαν» σελίδα-σελίδα και όλες αυτές οι φωτογραφίες, με πολύ καλή ποιότητα είναι συγκεντρωμένες και φυλαγμένες σ έναν κομπιούτερ.
Επιπλέον ψηφιοποιήθηκαν διάφορες μελέτες, πονήματα και εργασίες που περιείχαν σημαντικά θέματα για τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα της Εράτυρας πχ αρχιτεκτονική αρχοντικών, εκκλησιών, έως και μελισσοκομική.
Όλη η εργασία πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη Κοζάνης,, από προσωπικό με μεγάλη εμπειρία, επειδή η Κοζάνη έχει ήδη ψηφιοποιήσει την βιβλιοθήκη της, πολλών χιλιάδων τόμων. Εκεί μεταφέρθηκαν όλα τα ιστορικά κείμενα-βιβλία και σελίδα-σελίδα, βιβλίο-βιβλίο έγινε η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση με μεγάλη ποιότητα. Το έργο θα τελείωνε πολύ νωρίτερα αλλά μια σοβαρή τεχνική βλάβη δημιούργησε καθυστέρηση μέχρι την αποκατάσταση της.
Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ Αριστείδη Σιαφάρα που κάλυψε όλη την οικονομική επιβάρυνση της ψηφιοποίησης . Η αντίληψη και η προσφορά του Αριστείδη για την Ερατυρα είναι τεράστια , πολυεπιπεδη και διαχρονική..
Το επόμενο βήμα είναι η τεκμηρίωση, ο σχολιασμός των κειμένων και η ιστορική τακτοποίηση τους, από μια ομάδα που θα συντονίζει ο Βασίλης Στρέμπας.
Τέλος η ανάρτηση στο διαδίκτυο, η διαφήμιση και προβολή της Ηλεκτρονικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης μας και η παραπέρα αξιοποίηση πρέπει να δρομολογηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Προτείνω την οργάνωση μιας ημερίδας τις ημέρες του Πάσχα, που έρχεται, για μια σύνθεση των απόψεων και δράσεων ώστε να πετύχουμε το καλλίτερο αποτέλεσμα.
Τελειώνοντας πιστεύω ότι οι νέοι επιστήμονες-μελετητές της ιστορίας θα ενδιαφερθούν και αξιοποιήσουν αυτόν τον πλούτο της ιστορίας που έχει συγκεντρωθεί, ερευνώντας το πρωτογενές υλικό και πηγαίνοντας «μπρος» την ιστορία της Εράτυρας.
Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές ηλεκτρονικές σελίδες της Ιστορίας μας
1. Κώδιξ του Αγίου Νικάνορα, του 1816.Ισως το πιο παλαιό σωζόμενο έγγραφο.
2. Το βιβλίο του Ιωάννου Φωτόπουλου, η Ιστορία της Σελίτσης, του 1939.
3. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ,1980.