ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΡΑΤΥΡΑΣ

αναμνήσεις από μια ανθηρή κωμόπολη
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, ακόμα και οι γνώστες της ιστορίας της Εράτυρας, το μέγεθος και το εύρος της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας, όταν η κωμόπολη ανθούσε. Δεκάδες καταστήματα και εργαστήρια υπήρχαν κατά μήκους του δρόμου από την είσοδο της Εράτυρας προς Καστοριά μέχρι το Παζάρι και μετά μέχρι την έξοδο προς Γαλατινή. Κάθε είδους μαγαζιά: Παντοπωλεία, ραφτάδικα, κουρεία, σιδεράδικα, σαμαράδικα, κηροποιεία, μέχρι και σαπωνοποιείο, τα οποία εξυπηρετούσαν τόσο τους Ερατυραίους όσο και τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών.

Δυστυχώς λίγα απ’ αυτά έχουν παραμείνει στη θέση τους. Στην προσπάθειά μας να καταγράψουμε και να διατηρήσουμε στις επόμενες γενιές την συλλογική μας μνήμη, την Τρίτη 20 Αυγούστου θα περπατήσουμε ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού δρόμου της Εράτυρας.

Ο Άνθιμος Γκαμάγκαρης, που διατηρεί μια καλή εικόνα της κατάστασης πρίν απο 80 χρόνια, θα μας υποδείξει τί μαγαζί υπήρχε σε κάθε σημείο του δρόμου, τους ιδιοκτήτες του και τη δραστηριότητά του.
Θα ξεκινήσουμε από του Στρέμπα το Πηγάδι, θα δούμε το Παζάρι, θα κατηφορίσουμε μέχρι την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου και θα συνεχίσουμε πιο κάτω. Μην το χάσετε!

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Παζάρι.