Το κιόσκι παλιά ήτανε ξύλινη κατασκευή την οποία κατεδάφισε ο πρώτος δήμαρχος της Εράτυρας 1912-14 Κωνσταντίνος Ζιώγας που ξεκίνησε να φτιάχνει και το μαρμάρινο κιόσκι όπως το βλέπουμε σήμερα και το αποτελείωσε ο δεύτερος κατά σειρά δήμαρχος Ραχνιας Γεώργιος 1914-1916.

Μάρμαρο-τεχνίτες της κατασκευής ο Θανάσης Παπανιακος πατέρας του Ζήση Παπανιακου (Καλίκαρδου) που προλάβαμε και εμείς μαζί με τον αδελφό του Παπανιακο Γιώργο.

Η πέτρα αμμόλιθος όπως και οι πέτρες του πρώτου καμπαναριού της Εράτυρας.

Αυτοί χαράξανε και τις ιστορικές μορφές πάνω στις πέτρες που δείχνουνε την ιστορία της Ελλάδας. Από δεξιά προς τα αριστερά όπως ανεβαίνουμε στο παζάρι είναι οι μορφές κατά χρονολογική σειρά Μέγας Αλέξανδρος ,Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Κολοκοτρώνης Θεόδωρος, Διάδοχος Κωνσταντίνος ,Βενιζέλος Ελευθέριος ,Γύπαρης Παύλος κρητικός οπλαρχηγός που ελευθέρωσε την Εράτυρα από τους Τούρκους και από το κιόσκι αυτό όπου είχε μαζευτεί το 1912 όλη η Εράτυρα ανήγγειλε την απελευθέρωση της Εράτυρας.

Δυστυχως το κεφάλι του δεν υπάρχει γιατί στα μέσα της δεκαετίας του 90 όταν ασφαλτοστρώθηκε το παζάρι η μπουλντόζα πήρε σβάρνα την γωνία του μνημείου με συνέπεια να καταχωθεί πιθανόν κάτω από την άσφαλτο και επανακτίστηκε κακόγουστα από ότι φαίνεται το πεσμένο τείχος . Αλλά ούτε και κανένας από τους επόμενους δημοτικούς άρχοντες φρόντισε να συντηρήσει το μνημείο που από μόνο του είναι ιστορία.

Αθανάσιος Παπαχρήστος